Biuret-reakció
A fehérje (protein) fontos tápanyagunk, az emberi szervezetben életfontosságú funkciókat tölt be, nem csak a tyúktojásban, de sok más élelmiszerben is előfordul. E kísérlet a fehérje színreakcióval történő kimutatásáról szól: erősen lúgos (alkalikus) környezetben reakcióba lép a réz(II)-szulfáttal, és jellegzetes kékes-lilás színű lesz.
Cukor elszenesítése
Emlősvese boncolása
Édesvízi parányok
Fül felépítése
Izomszövetek vizsgálata kész metszetekből fénymikroszkóppal
Ízérzékelés
Kar mozgásai és izomfáradásának mérése
Keményítő kimutatása
A keményítő kimutatására a jód (kálium-jodidos jódoldat, más néven Lugol-oldat) szolgál. Jód hatására a keményítő kékeslilára színeződik. A jódmolekulák beépülnek a keményítő hélixébe. A színváltozást a kialakuló másodlagos kötések okozzák.
Keményítőszemcsék mikroszkópos vizsgálata
Kísérletek burgonyával
https://www.youtube.com/watch?v=JXBlflCDbxM&feature=emb_logo
Légzési térfogat mérése
Házi vitálkapacitás mérő készítése. Vitálkapacitás = légzési tartozékok és a respirációs levegő összege.
Mohanövény vizsgálata
Növényi festékek szétválasztása
A növényekből kivont festékanyagok különböző színű kémiai összetételű és fizikai tulajdonságú vegyületeket tartalmaz. Ezek a vegyületek az eltérő tulajdonságaik alapján szétválaszthatók. Szétválasztásuk egyik módszere a kromatográfia.
Növényi indikátor
A lila káposzta, mint indikátor.
Pulzusmérés
Szem felépítése
Szén-dioxid kimutatása
Szén-dioxid gáz kimutatása meszes vízzel. Kilélegzett levegő összetételének vizsgálata.
Vérnyomásmérés
MUNKAFÜZET FELADATOK