Földrajz Link-gyűjtemény

Albedo

Áramlások

Deflációs tanúhegy kialakulása

Felhőképződés

A természetben a felmelegedő, alacsony légnyomású levegő felszáll. Közben lehűl, amikor eléri a harmatpontját megkezdődik a lecsapódás, a kondenzáció. A kísérlet ezt a folyamatot mutatja be, a magasban lévő alacsony hőmérsékletet a jég segítségével szemléltetjük.

Felszálló áramlás / passzát szél az Egyenlítő mentén

Az Egyenlítő mentén felszálló passzátszél modellezése. A meleg könnyű levegő felszáll, közben lehűl, felhő- és csapadék képződik. A folyamat napi rendszerességgel lejátszódik, minden nap a kora délutáni órákban esik az eső.

Felszín alatti vizek

Felszín anyaga

Fenékáramlás

A meleg víz környezetében felszálló áramlás, a jég mellett leszálló áramlás alakul ki. A kád alján a jeget tartalmazó főzőpohár felől a meleg vizet tartalmazó főzőpohár felé mozog a víz, a felszínen ez a mozgás ellentétes irányú. Ilyen áramlási rendszerek működnek a tengerekben, tavakban is.

Folyók szakaszjellege

Folyók szakaszjellegének modellezése

Földfelszín fényvisszaverő képessége

Geológus leszek

Globális klímaváltozás

Hidegfront modellezése

Holt-tó, a sós víz felhajtóereje

A Holt-tó sivatagi éghajlatú területen fekszik, az évi átlagos csapadékmennyiség kevés, a párolgás értéke nagy. A Holt-tó vizének sótartalma, a víz felhajtóereje magas, az emberek, tárgyak lebegnek a vízfelszínen.

Kitettség

Kőzetek különböző felmelegedése

Kőzetek mésztartalmának meghatározása

Magashegységi jégtakaró felszínformáló tevékenysége

Okos lombik

A meleg könnyű levegő felszáll, kitágul, a lufit felfújja. A levegő lehűlése során a lufi újra összeesik.

Olajszennyezés

Réteges víz

A sós víz és a színezett víz nem keveredik egymással. A sós víz sűrűsége nagyobb, fagyáspontja, felhajtóereje, fizikai tulajdonságai is eltérőek, ezért marad a megfestett víz a felszínen.

Savas eső hatásai

Szélerózió

Szél hordalékszállítása

A Kiskunság területén jellemző felszínformáló erő a szél. A különböző szemcseméretű homokrészecskéket –a szél erősségétől is függően- más-más távolságra képes elszállítani.

Szélkakas

A szél a nevét arról az égtájról kapja, ahonnét fúj, pl. ha északnyugatról fúj a szél, akkor északnyugati szélnek nevezik. (Ez az uralkodó szélirány Magyarország nagy részén.) A szélkakas ennek az iránynak megfelelően áll be.

Szélkígyó

A meleg, könnyű levegő felszáll, ez mozgatja a szélkígyót. Ha a kígyó testét vastagabbra vágjuk, a felszálló levegő nagyobb felületen éri, intenzívebben mozgatja. A szakaszosan feláramló meleg levegő változó intenzitással forgatja a kígyót.

Szikesedés

A Kiskunság területén a főleg szél által kifújt mélyedésekben szikes tavak alakultak ki (pl. Kolon-tó, Szappan-szék, Szék-tó). Az erős párolgás hatására a szikes tavak területén sókiválások keletkeznek, régen ezeket használták a szappanfőzés alapanyagaként.

Talajok mésztartalmának vizsgálata

Tengeráramlások

Tömör kövület

A földtörténeti kormeghatározás fontos segítői az ősmaradványok, a fosszíliák. Ezek a földtörténeti múltban elpusztult, megkövesedett állati és növényi szervezetek, azok lenyomatai, életnyomai (pl. lábnyom, rágásnyom). Mi kagylólenyomatot készítünk.

Vulkán

Vulkán