Képzés a fluoreszcens mikroszkóp beüzemeléséről, használatáról

2024. februárjában a Kecskeméti Piarista Iskola szervezésében, egy két napos képzés keretében megismerkedhettek az érdeklődő tanárok a fluoreszcens mikroszkóppal. Az eszközt az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium kutatói fejlesztették és az EMBL oktatási központjának (EMBL – ELLS) vezetője, Szmolenszky Ágnes, és munkatársa, Vivien Freihen, mutatták be.

A képzés első napján a mikroszkóp összeszerelését tanulhatták meg a résztvevők. A fluoreszcens mikroszkópot azzal a céllal tervezték meg, hogy tanári instrukciók alapján a diákok is össze tudják rakni. A második napon a mikroszkóp használata mellett betekintést nyerhettünk az EMBL működésébe. A szervezet célja, melyhez 29 ország csatlakozott, köztük Magyarország is, hogy Európa is élen járjon a molekuláris biológiai kutatásokban. Az EMBL oktatási központja azzal a céllal jött létre, hogy az aktuális tudományos kutatásokat megismertethessék a diákokkal, tanárokkal, ezekhez segédanyagokat és különböző oktatást ajánlanak. A képzés része az EMBL Microscope in akction programjának.

A mikroszkóphoz egy kékfényű led adja a fényforrást vízszintesen, amit először egy optikai lencse párhuzamos fénysugarakká alakít. Ezt a fényt egy kékfény szűrőn át egy 45 fokban álló tükör irányítja le a tárgylemezre, ez a tükör csak a kék fényt tükrözi le, minden más hullámhosszú fényt átenged. A vizsgált tárgyról a fluoreszcens részekről a zöld (vagy vörös) fény verődik vissza, zöld (vagy vörös) fényszűrőn át érkezik a kamerába. A kép a számítógépen jelenik meg. Ez fekete-fehér, mert az jobb képet ad, de szoftveresen lehet színezni.” (forrás)

Több fluoreszcens mikroszkóp került beszerzésre a Selye János Diáklaborhálózat kiépítése c. projekt keretén belül az egyesület által kiépített mobillaborba és a programban részt vevő több diáklaborokba is.