LeLa konferencia

A Lernort Labor – Németországi Diáklaborok Szövetsége éves konferenciáját idén Göttingenben tartotta, 2023.03.05-07-ig. A programokon hozzávetőlegesen kétszázan vettek részt a német, svájci és osztrák diáklaborokat képviselve. Az elmúlt pár év eseményei (a világjárvány, a háború) és ennek következményei újabb kihívások elé állították a diáklaborok működését, működtetését is. A konferencia mottója ehhez kapcsolódik: „Unruhige Zeiten: Schülerlabore in der Verantwortung“. Olyan kérdésekre keresték a választ, például, hogy hogyan hatnak ezek a változási folyamatok a diáklaborok munkájára? Plenáris előadások és szekciók adtak lehetőséget a diáklaborok megismerésére, az előttük álló feladatok megvitatására. Előadásokat hallhattunk a sikeres tanulás feltételeiről, „zöld kémiai” kísérletekről, illetve betekintést nyerhettünk a beszédtanulás folyamatáról szóló vizsgálatokba is.

Laborlátogatáson is részt vehettünk, ahol megismerhettük a göttingeni XLAB diáklabort, ami az egyetem területén található, többszintes épület, ahol egy-egy területnek külön szintje van- biológia, kémia, fizika stb. Legfőbb céljuk a tudományos módszertan megismertetése aktuális kutatások során.

A konferencián az egyesület és a Kecskeméti Piarista Iskola – Öveges Diáklabor is képviseltette magát, közös poszterünkön a magyarországi diáklaborokat, egyesületünket, a Selye János Diáklabor hálózat kiépítése projektet és az Öveges Diáklabor nemzetközi kapcsolatait, az Erasmus plusz lehetőségeit mutattuk be, egyben együttműködéseket is keresve.