Ionos folyadékok – képzés a kecskeméti Öveges Diáklaborban

Dr. Rolf Hempelmann, a Saarlandi Egyetem nyugalmazott professzora, a Németországi Diáklaborok Szövetségének egyik alapítója és volt elnöke tartott képzést a kecskeméti Öveges DIáklaborban november 9-én és 10-én aktuális kutatásairól.

Az ionos folyadékok viszonylag újkeletű vegyültetek, és nagy jelentőségük lehet a fenntartható, környezettudatos kémia, elsősorban az elektrokémia területén. Többek közt szintetikusan előállíthatóak és újrahasznosíthatóak, széles hőmérsékleti skálán stabilak – jól bírják a hideget és meleget is, nem párolognak, így nem tűzveszélyesek. Így kiválóan alkalmasak például akkumulátorok, elemek alkotóiként, energiatárolásra. Hátrányuk, hogy jelenleg igen költséges az előállításuk.

A keddi képzés résztvevői

A keddi képzésen az Erasmus plus KA2-es „Transformation through science” pályázatában részt vevő lengyel és katalán iskolák tanárai is részt vettek a vendéglátókon kívül. Szerdán diákok végezték a kísérleteket – 10-től 12. évfolyamos diákok a Piarista Iskolából és a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnáziumból.

A hétfői és a szerdai program az iskola Erasmus plus akkreditációs pályázatához kötődött: Hempelmann professzor úr szakértőként segítette az iskolát és az Öveges Diáklabort általában annak fejlesztésében és konkrétan az ionos folyadékokhoz kapcsolódó kísérleti projektek adaptálásában.

A képzés az Öveges DIáklabor és a Piarista Iskola több célját is érintette:

  • A diáklaborok általános célja, hogy az aktuális kutatások és a közoktatás távolságát csökkentse – itt aktuális és releváns tudományos eredmények kerültek a diákok és pedagógusok közelébe.
  • A képzés tematikája illeszkedett a fenntarthatóság témájához.
  • A műhelyek során a diákok és pedagógusok idegen nyelvi – angol – kommunikációs és szaknyelvi kompetenciái is erősödtek.
  • Nemzetközi együttműködés valósult meg – mind tudományos téren, mind iskolák szintjén.
  • Diáklaborok közti együttműködés is megvalósult – kedden a Bányai Júlia Gimnázium laborvezetője, szerdán a kiskunhalasi Földi János Természettudományi Laboratóriumot befogadó Szilády Áron Református Gimnázium diákjai is részt vettek a műhelyen a piarista diákokkal együtt.
  • A diáklabor a tudásmegosztás és terjesztés eszköze volt.

Tervek szerint a tanult kísérletek bekerülnek az Öveges Diáklabor kínálatába, akár pedagógus képzés részeként vagy az emelt szintű kémia oktatáshoz kapcsolódva.