Látogatás a Makerspace.hu-nál

A makerspace.hu digitális közösségi alkotóműhely olyan tevékenységet végez, ami a nemzetközi gyakorlat szerint a diáklaborokhoz tartozik: a STEAM területein (természettudományok, műszaki tudományok, informatika/technológia, művészetek és matematika) a diákok tevékenységére, együttműködésére épülő foglalkozásokat tart, ami kiegészíti, vagy akár része is lehet az iskolai tanulmányoknak. A diákok a foglalkozások, szakkörök, táborok alatt sokat és olyat tanulnak, ami a jelenlegi oktatási folyamatból jórészt hiányzik.

Ezek kapcsán találkoztunk és egyeztettünk Major Gábor ügyvezető igazgatóval és Fuchs Péter egyik alapítóval augusztus 9-én.

Az alkotóműhelyben jelenleg is nyári táborok zajlanak, és folynak a fejlesztések. Olyan tananyagokat és hozzá tartozó képzéseket fejlesztenek, amelyek komplexen fejlesztik a diákok készségeit. A makerspace gondolat gyorsan terjed Magyarországon, folyamatosan alakulnak új műhelyek, az EFOP 3.2.3 – Digitális környezet az oktatásban program keretében is számos iskolában indult ilyen tevékenység.

A találkozás része volt annak a folyamatnak, ami során a Magyarországi Diáklabor Egyesülete kapcsolatait építjük, az együttműködéseket, bővülési lehetőségeket keressük, és a tervezett őszi konferenciát készítjük elő.

Mikulás Domonkos