Országos konferencia Kecskeméten – EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEK A MAGYARORSZÁGI TERMÉSZETTUDOMÁNYOS OKTATÁS-NEVELÉS TERÜLETÉN

Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen szervezett konferenciánk zajlott november 13-14-én a kecskeméti Neumann János Egyetemen. A konferencia témája a természettudományos oktatás fejlesztésekkel kapcsolatos uniós programok voltak. A konferencián felmerülő fő kérdés pedig a projektek eredményeinek fenntartása és a természettudományos oktatás megújítása volt. Többször elhangzott tapasztalat és vélemény volt, hogy mindaz, ami a fejlesztési projektekben történt, hatással volt és hatással kell legyen a mindennapi pedagógiára is az iskolában. A programra mintegy 170-en regisztráltak, közte az ország minden részéről 25 diáklabor képviselői is.

A szerdai napon a résztvevők olyan kecskeméti projekteket tekintettek meg, amelyek illeszkednek a konferencia témájához.

  • A KÉSZ cosport és az IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft telephelyén az innováció és digitalizáció megjelenését tapasztalhatták meg a résztvevők.
  • A Bányai Júlia Gimnáziumban interaktív robotika, diáklabor és digitális bemutatót tartottak a pedagógusok.
  • A Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolában az MTMI pályaorientációs pályázat eredményeiről számoltak be, és szintén mód volt saját élményűen kipróbálni a fejlesztések eredményeit.
  • A Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnál a Természettudományos Élményközpont mutatkozott be.
  • A Neumann János Egyetemen a felsőoktatási pályaorientációs tevékenységgel ismerkedtek a résztvevők, és az egyetem laborjaiba is eljutottak.
  • A Piarista Iskola Öveges Diáklaborjában az azt választók a labor interdiszciplináris projektjeivel és a korszerű digitális eszközökkel ismerkedhettek, mindezt ki is próbálhatták a diákok és pedagógusok közreműködésével.

Szerda este külön programként találkoztunk a jelen levő diáklaborok képviselői, hogy projektjeink fenntartásáról, eredményeinkről, kihívásainkról, nehézségeinkről osszuk meg tapasztalatainkat.

A konferencia második napján dr. Fülöp Tamás dékán és polgármester asszony képviseletében Leviczky Cirill, a Szakképzési Centrum kancellárja, önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes beszélt a tárca fejlesztési céljairól, eredményeiről, kiemelve, hogy az uniós fejlesztéseket nem csak megvalósítani, hanem fenntartani is szükséges. Cél, hogy minél több szakember képződjön természettudományos területen, mert az ország versenyképességéhez ez elengedhetetlen.

Dr. Andreas Kratzer, a Lernort Labor – Németországi Diáklaborok Szövetségének alelnöke a németországi diáklaborok természettudományos oktatásban, ezen belül a pedagógusképzésben és pályaorientációban betöltött szerepéről beszélt.

Wahl István, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség alelnöke a téma magyar gazdaság számára való jelentőségéről beszélt. Szavai szerint a mérnökképzés feltétele az is, hogy megfelelő számú és jó képzettségű természettudományos pedagógus is rendelkezésre álljon, ezért a pedagógus pályát is vonzóvá kell tenni.

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követte, amin Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, miniszteri biztos, Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke, Pálfi Erika, az EMMI köznevelési tartalomfejlesztési főosztályának vezetője, Dr. Jakab László, a Magyar Innovációs Szövetség választmányának tagja, Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke, Köpeczi-Bócz Attila, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője és Mikulás Domonkos, a Magyarországi Diáklaborok Egyesületének elnöke vettek részt. Egyetértettek abban, hogy a természettudományos oktatás fejlesztése fontos, együtt az oktatás teljes megújításával, ami a kompetenciák fejlesztésére kell hogy irányuljon., különös tekintettel a kreativitás, együttműködés, és az úgynevezett „soft skills” fejlesztésre.

A konferencia utolsó részében a résztvevők szekciókban mutatták be egymásnak rövid előadásaikat öt témában: tehetséggondozás, „digitális beszéd”, MTMI pályaorientáció, hálózatos működés, és a pedagógusképzés gazdagítása. Ezt követően összefoglalóval zárult a sikeres rendezvény.

Némely szekcióelőadás anagát itt nézheti meg.

A fotókat Lévai Zita Mariann és Véssey Endre/ITM és Mikulás Domonkos készítették.